PDV:0,00

Ušteda:0,00

Ukupno:0,00

Vaša korpa je prazna!

Plinije ga je preporučivao za oči, Sveta Hildegarda za radost, Paracelzus ga je nazivao eliksirom života, a postoje beleške da je i Šekspiru bio omiljena biljka.

 

Blagotvorno dejstvo matičnjaka poznato je od davnina, još od starih Grka i Rimljana. Osim Rimljana i Grka, i Arapi su ga gajili još pre 1000 godina. Drugi naziv za ovu biljku jeste limun trava. Matičnjak ima složeni sastav i zahvaljujući njemu deluje na više organa. Glavni sastojak ove biljke je etarsko ulje .Ovo ulje je prijatnog mirisa ,podseća na limun zbog čega se koristi ne samo u farmaciji već i u industriji parfema i kozmetike. Matičnjak spada u lekovitu biljku i najviše lekovitih sastojaka se nalazi u listu.

Ono što je zanimljivo za ovu biljnu kulturu jeste to da zbog svog opojnog mirisa privlači pčele. To pčelari znaju pa uz pomoć matičnjaka vraćaju roj pčela.

 

Dokazano je da matičnjak pojačava koncentraciju i podstiče bolje rešavanje tekstualnih i slikovnih zadataka. Takođe se smatra da zbog antioksidanata, koji štite stanice tela od oštećenja uzrokovanih oksidacijom, matičnjak pomaže i obolelima od Alchajmerove bolesti da poboljšaju pamćenje i koncentraciju.

ESCOP (Evropski naučni fitoterapijski komitet) službeno je odobrio oralnu upotrebu matičnjaka za napetost, nemir i razdražljivost.

 

 

Francuski travar Moris Mesež kaže: "Melissa officinalis je kraljica svih stimulativnih trava. Nespretnom ljubavniku, nemirnoj glavi porodice, ženama opterećenim problemima, očajnicima, svima koje prati osećaj poraza u životu, savetujem ovu čarobnu biljku, koja obnavlja organizam, vraća snagu i radost življenja".